Jannicke West Furumo - podcast Adoptert. 

 Under de forskjellige episoden ligger et innlegg Jannicke West Furumo har i siste medlemsblad til Adopsjonsforum. Vi har fått tillatelse av henne til  legge den ut.

Podcasten kan høres på Itunes (nettlink) eller last ned Sound Cloud ved å gå litt ned på venstre side side på podcastsiden og trykk på link til "nettsted for podcaster" 

Klikk for link til podcasten

 

Episode 20: Lindie skulle bli godt voksen da livet tok en ny vending.
Alle rundt Lindie visste at Lindie var adoptert, bortsett fra Lindie selv!
Først da adoptivforeldrene var gått bort kom sannheten frem.
For Lindie kom det som et sjokk og hun forteller om reaksjoner, tanker og følelser.
Lindie ønsker etter hvert å komme til bunns i egen historie, og starter prosessen med å finne dokumentasjon på adopsjonen.
Hun starter også søk på biologisk familie , og er så heldig å få møte sin biologiske mor før hun går bort. Lindie har funnet både søsken og øvrig familie, og gleder seg i dag over å ha doblet antall familiemedlemmer.

Episode 19: Hans Gunther ble denne lille gutten kalt, født i 1950 i Tyskland.
Sine første barndomsår vokste han opp med mor og storesøster.
Da Hans var 6 år ble han og hans søster sendt til Norge på den gang kalt "feiteferie". Et positivt opphold for begge som skulle bli til nok et opphold i Norge noen måneder senere.
Så skjedde det som aldri skulle skjedd!!!
Papirarbeid, underskrifter, misforståelser - Hans og hans søster, Marianne, kommer aldri tilbake til biologisk mor etter dette oppholdet.
Hans forstår at de har fått presentert et nytt liv i et annet land. Hva gjør man da? Vi alle har i oss et overlevelsesgen. Hans brukte sitt for alt det livet hans var verdt - og ble norsk - der og da!
Han fornektet språket sitt, bakgrunnen, og prøvde å gjøre det beste ut av det.
Hans forteller med Solveig ved sin side, som har levd med Hans sin historie i hele sitt voksenliv. Oppturer og nedturer, men disse to står sterkt og har fått en ny hverdag etter at Hans har tatt inn over seg det traume han opplevde. Marilyn har også vært med og dokumentert mye av denne historien, så hennes stemme er også viktig i helheten.
Hør Hans synge " Din sang" etter episoden.Jeg møter June på Helsfyr i Oslo, og vi drar hjem til meg for å ta opptak med hennes historie. Jeg har snakket flere ganger med June på telefon, og er veldig glad for at hun vil fortelle sin historie.

Episode 18: June er adoptert fra Romania. Første gang hun møtte sine biologiske foreldre var NRK med og filmet. På forhånd hadde June hatt kontakt via Facebook med biologisk søster. June forteller fra reisen og opplevelsene. Hun har også vært tilbake i ettertid, og June har tanker og refleksjoner om hvordan dette har vært.
June er en livlig jente med mye engasjement. Trass sin unge alder har hun mange tanker rundt hennes liv og biologisk familie. June føler seg heldig som er oppvokst i Norge, og vi får høre hvorfor og hva hun tenker fremover . Heia June 

Episode 17: Alf definerer livet som før og etter han møtte biologisk familie.
Han skulle bli hele 58 år før han sto ansikt til ansikt med biologisk bror og søster, og for Alf falt brikkene på plass i livet.
Alf forteller om sin barndom og oppvekst i etterkrigsårene. Han gir oss et bilde på følelser mange adopterte sitter med, og sine egne følelser rundt det å være adoptert.
Alf er et ektivt medlem i foreningen Adopterte. Han sitter pr nå som nestleder i styret, og forteller om foreningen og hva den har betydd for ham og hans familie

 Episode 16: Marilyn Førsund er leder av foreningen Adopterte, og en engasjert dame på adopsjonsfeltet. Hun har vært med fra grunnlaget til Adopterte ble lagt, og fått være med å forme denne foreningen så mange har glede av.
Marilyn har selv sin egen historie å fortelle. Hun er barn av etterkrigsårene, og et av mange barn som på den tiden ble adoptert bort til andre norske hjem.
Marilyn og hennes generasjon har en adoptivhistorie som betyr så mye på mange plan - det være seg historisk, politisk og etisk. Marilyn forteller sin historie og hennes opplevelse av hvordan hun møtte sine utfordringer og gleder. Hun forteller også om sine erfaringer, hva som gir glede og inspirasjon og hennes visjoner videre. 

Episode 15: Jeg møter Aud hjemme hos henne på Majorstuen, og at denne damen er blitt 84 år er nesten ikke til å tro. Men Aud har i løpet av sitt lange liv opplevd mye og samlet mye kunnskap.
Vi skal først og fremst høre om Aud sine erfaringer som student og pleier hvor hun tok imot fødende enslige mødre som skulle adoptere bort barnet sitt. I Norge tidlig på 50-tallet får vi høre om forskjellene på å komme inn som fødende gift mor kontra ugift, og følelsene disse unge jentene satt med da adopsjon av barnet allerede var bestemt.
Aud har i ettertid møtt flere barn av denne tiden som har hatt behov for å forstå hva som skjedde med disse mødrene og adopsjon. Aud er en av de siste stemmene fra den tiden, og hennes historie om disse barna og deres skjebne har en verdi uten sidestykke.
Og ikke minst, denne damen ga ut bok om seg og sitt liv i 2017. Boken heter "Veien jeg gikk", og anbefaler alle som vil ha med seg en fascinerende historie om en driftig dame som hadde sitt voksenliv fra etterkrigstiden og fremover.

Episode 14:  Fra selv å være adoptert har Christian mye kunnskap om adopsjon, og kan til og med skilte med en masteroppgave om begrepet adopsjon i Colombia. Christian forteller at han alltid har vær nysgjerrig og søkende på alt om sitt om sitt opprinnelsesland og biologisk opphav. Han lærete seg spansk og har vært lengre perioder tilbake i Colombia. Christian var også en av fire som var med og grunnla foreningen Norsk-Colombianos 2007. Hør Christian forteller sin historie og hva som engasjerer ham.

Episode 13: Historien til Hanne ble kjent for hele Norge som første episode i "Tore på sporet" for 22 år siden.
Hanne møtte sine biologiske foreldre og søsken i denne episoden, og denne utrolige historien har Hanne delt med mange medier og mennesker siden da. Hanne deler enda en gang hvordan hennes reise til Sør Korea var, og hva som er skjedd med henne og sin sørkoreanske familie i årene etter dette møtet.
Først hører vi "Tore på sporet" innslaget helt tilbake til 1996. 

Episode 12: Daniel Abimael møter meg på Blindern hvor han er i ferd med å avslutte sin masteroppgave i relgionshistorie.
Daniel Abimael er født i Peru, ble adoptert til Norge og vokste opp med 2 søsken i Bodø. Han har vært tilbake i Peru 2 ganger og truffet biologisk familie.
I november 2017 kastet han seg på debatten om å bevare ordet indianer i leksikonet. Han føler indianer har vært noe som har definert ham selv, og snakker om det i denne episoden.

Episode 11: Historien til Maritha Mæland starter i Romania.
Maritha ble adoptert til Norge, og får en trygg og god oppvekst på Vestlandet.
Maritha var ikke spesielt opptatt av biologisk opphav, men skulle litt tilfeldig i en gruppe på 4 venninner få sin bakgrunn undersøkt. I løpet av kort tid får hun vite at det var funnet biologisk mor og 10 yngre søsken.
Maritha forteller om reisen ned til Romania, og hva som har skjedd med henne og familien siden den gang.

Episode 10:  Renate Kurzsus er adoptivmamma til tvillingutter adoptert fra Brasil. Guttene var 4,5 år da Renate og Morten hentet dem våren 2007.
Renate forteller fra hentereisen og hvordan disse dagene ble for dem.
Renate har engasjert seg mye både politisk og i forening på adopsjonsfeltet, og flere av sakene Renate brenner for får vi høre om i denne episoden.

Episode 9: Ida Anne Ljunggren var bare 2 måneder da hun kom til Norge fra Sri Lanka.
Idas adoptivforeldre møtte faktisk Idas biologiske mor i adopsjonsprosessen, og hadde litt kontakt et par år.
Ida har alltid vært nysgjerrig på hva hun hadde av biologisk familie, og var 19 år da hun meldte seg på "Sporløs" og sendte over det hun hadde av opplysninger. Ida ble plukket ut til å være deltaker, og forteller om reisen tilbake til Sri Lanka, møte med biologisk mor og søsken.
8 år senere gjør hun seg også sine refleksjoner om hvordan tiden etter første møte med biologisk familie har vært.

Episode 8: Lisbeth Norma Wolden ble adoptert fra Guatemala 15 måneder gammel. Hun har gjennom hele oppveksten vært nysgjerrig på biologisk opphav, og skulle bli 27 år da hun for første gang sto ansikt til ansikt med biologisk mor.
Lisbeths adoptivsøster presenterte henne for Tv2 sin serie "Sporløs", og skulle gjennom dem finne både biologisk mor og hele 10 søsken.
Lisbeth forteller om følelser og tanker rundt hennes reise - og refleksjoner man gjør seg i etterkant.

Episode 7: Øystein Gudim er daglig leder av Adopsjonsforum, og vi møtes i Adopsjonsforums lokaler.
Øystein har jobbet i adopsjonsforum i snart 13 år, og forteller om hans år i foreningen, hvordan hverdagen hans fungerer og generelt om hva Adopsjonsforum jobber med.
Adopsjonsforum er Norges største medlemsbaserte forening. De følger adoptanter og familie både før, under og etter adopsjonsprosessen. Vi får høre om hvordan det jobbes politisk, ut mot lokalforeninger og ikke minst alle samarbeidsland som eksisterer og de man håper på å få.

Episode 6: Jeg setter meg ned og har en samtale over Skype i dag med Iril Schau Johansen. Det som fascinerte meg først da jeg leste om Iril sin historie var at denne damen alene hadde adoptert hele 3 barn fra Kina.
Iril hentet sitt første barn i Kina på lik linje med slik de fleste adoptivforeldre gjør. De 2 neste valgte Iril å adoptere eldre barn, altså førskolebarn. Irill forteller fra de 3 hentereisene, men også rundt saker som engasjerer henne politisk om adopsjon og prosessen vi har med dette i Norge.

Episode 5: Silje Sandanger er en dame med mye på hjertet, og som jeg gjerne skulle hatt mye mer tid sammen med.
Silje kom kjørende fra Bryne, og vi møtes på et kjøpesenter i Asker. Hun har gjort seg mange tanker rundt sin egen oppvekst, og hva følelser og opplevelser har betydd for henne i voksen alder.
Silje ble adoptert bort som spedbarn - i Norge. Hun har visst om biologisk mor i oppveksten, men traff henne først igjen som voksen. Hør Silje fortelle sin historie.

Episode 4: Angelica Bråten jobber som coach, er foredragsholder og kursleder, og bruker sin egen historie og erfaring som verktøy til dette.
Angelica er en dame med mange jern i ilden, og er en stemme mange i adopsjonsmiljøene kjenner til.
Ved kjøkkenbordet til Angelica fikk jeg høre hennes historie, minner og tanker fra det å være en 5 år gammel jente som skulle adopteres bort og møte et nytt land, ny kultur og ny familie.
Angelica sin historie vekker mange følelser, og det er lett å se for seg denne jenta når Angelica forteller

Episode 3: Anne-Helene Grøntoft er i likhet med meg selv adoptivmamma - dog en meget erfaren en da jentene hennes er blitt 2 unge damer.
Anne-Helene forteller sin historie om hvordan hun ble mamma, selve prosessen og følelsene rundt alt det som skjer underveis.
Her får du Anne-Helene og hennes historie om deres familie.

Episode 2: Det du får høre på podcasten i dag er Jan Erling Ridd sin historie. Jeg er så heldig å få møte Jan og Silvia i deres hjem, og Jan forteller sin livshistorie.
Jan ble født i 1936 og var uvitende adoptivsønn til en alder av 68 år. Fra den dagen Jan fikk vite han var adoptert og hadde mange nye familiemedlemmer - det ble et veiskille i livet.
Hele 8 søsken ble sporet opp, og storfamilien i etterkant. Jan og Silvia beskriver disse årene som et eventyr. Og når du i tillegg har passert din biologiske mor som stod modell for Emil Lie sine statuer på Rådhusplassen - ja, da blir jo denne historien et eventyr som har levd et godt og langt liv.

Episode 1: Vår egen histore. Våren 2010 dro vi hele familien til Colombia for å hente vår lille jente. Historien starter hele 6 år før, vi hadde en lang ventetid som gjorde noe med både store og små. Men så var vi plutselig der og fikk dette lille mennesket i armene - hør hvordan vår familie opplevde denne tiden.


Podcasten «Adoptert»
Jeg lager en podcast hvor adopsjon er den røde tråden gjennom hele prosjektet
Av Jannicke West Furumo
Visjonen min er å få til et mangfold av ekte historier, men hvor det å være adoptert eller ha en relasjon til adopsjon knyttet historiene sammen. Det skulle være lov å ta tak i alle aspekter, også det som ikke nødvendigvis blir snakket så høyt om.
Podcast er et medie som er virkelig stort i våre naboland, men er i ferd med å nå store høyder i Norge også. Podcasting er en måte å publisere lyd- eller videoopptak på internett. For å lytte til podcaster kan man enten abonnere på programmene eller oppsøke nettsteder som har linker til tidligere sendte programmer. Ved abonnement sørger avspillingsenheten for jevnlig å laste ned episoder når de gjøres tilgjengelige.
Podcasten «Adoptert» er den første av sitt slag i Norge. Jeg publiserer en episode hver uke, og podcasten kan man laste ned på Itunes, Soundcloud og Acast ved å søke på «Adoptert». Det har utelukkende vært positive tilbakemeldinger, og de som har hatt sin historie eller episode ute opplever å få mye positiv respons. Jeg ønsker at den enkelte skal være komfortabel med samtalen vi har, og vil gjerne at den enkelte hører gjennom episoden på forhånd og gir klarsignal. Her brukes verken studio eller avansert utstyr. Ofte blir opptaket tatt opp ved kjøkkenbordet.
Jeg linker også til episodene på Facebook og Instagram, og mange deler på egne sosiale medier. Podcasten er et hobbyprosjekt jeg gjør ved siden av stilling som interiørarkitekt, men er et påfyll av energi og inspirasjon i hverdagen. De gjør at jeg skulle ønske å bruke enda mer tid på dette. Vi er ennå i en startfase, så jeg gleder meg til å se veien videre.
Jeg er selv adoptivmamma til en jente på 9 år som vi hentet i Colombia i 2010. Vi skulle vente hele 6 år på henne. Jeg savnet et medie som denne podcasten i perioden vi ventet, men også i etterkant. Trass søken etter informasjon og kunnskap rundt temaet, så ble aldri begeret fullt. Jeg tror jeg har lært mer av disse menneskene enn jeg lærte i alle årene jeg selv søkte kunnskap rundt adopsjon. Det å få høre perspektiver ut fra forskjellig ståsted og roller er kunnskap man ikke kan lese seg opp på. Disse fantastiske menneskene deler sin egen historie og erfaring, og gjør det for at andre kan dra nytte av dette.
Jeg håper podcasten kan bli en av flere referanser som kan gjøre en forskjell til opplysning og kunnskap rundt adopsjon eller det å være adoptert. Det er fremdeles mye som kan gjøres bedre på adopsjonsfeltet i Norge, og det er hyggelig om denne podcasten kan gi et bidrag til dette.
Jeg er ydmyk og takknemlig for hvert eneste menneske jeg har møtt, og setter stor pris på at de ønsker å bidra til noe jeg vet betyr mye for mange. For mange har det vært en terskel å fortelle sin personlige historie, og det står respekt av det å dele. Jeg møter mennesker som har et stort engasjement. Jeg er privilegert som får lov til å videreformidle slike historier og kunnskap.